Ekobyn Sieben Linden

Någonstans mitt mellan Hamburg och Berlin, på den tyska landsbygden, ligger en liten ekoby med cirka 80 invånare. Byn grundades i början på nittiotalet efter att en grupp människor under flera år försökt hitta den rätta platsen att slå sig ner på. Tillsammans har de skapat en livsmiljö där man försöker se till människans alla behov genom att skapa en plats utan kemikalier i väggarna, besprutad mat, mobiltelefoner och nutidens alla små surrande ljud och buller.

I det gemensamma köket lagas varje dag frukost, lunch och middag som man får välja om man vill äta av. De färska grönsakerna kommer från fälten runtomkring och är basen i den underbart goda och vackra vegetariska maten. Under alla dessa måltider lärde man känna både kursdeltagarna och en del invånare i byn, och det tog inte många dagar innan vi var kända som the crazy Swedes vilka hade kommit på cykel hela vägen från Sverige.

Husen i byn är uppförda med ett stabilt träskelett och väggar av halmbalar, täckta med en lerblandning. Från utsidan ser de ut som vilka hus som helst, men inifrån anar man ugglor i mossen när man ser hur de tjocka väggarna övergår i breda fönsterbrädor. De hårt sammanpressade halmbalarna fungerar ypperligt som isolering och den tunga trästommen kan lagra och avge värme beroende på hur temperaturen skiftar. Husen ger en väldigt varm och trygg känsla, nästan som om de har en personlighet.

Ett antal av byns invånare är anställda för att ta hand om odlingarna på området. Ett större område tar de hand om tillsammans och sedan har de egna områden där de experimenterar med egna odlingssätt vilket ger ett gyllene tillfället att jämföra olika sätt att förhålla sig till jorden och växter; täckodla eller inte, odla i rader, blanda arter, olika bevattningssystem.

Lämna ett svar