Hästen som medterapeut på Westgötha Gård

Helena, westgötha gårdWestgötha gård ligger insmugen bakom en låg ås, ett stenkast från Nääs slott och E20. Gården har anor från 1752, länge har människan funnits här och utfört olika aktiviteter på en plats som utstrålar lugn och frid. Jag kliver in på gårdsplanen, stannar upp, andas. Tittar upp i den stålgråa himlen, inramad av husen, björkar, ekar och det 200 år gamla vårdträdet, asken som står mitt mellan husen. Det känns gott i hela kroppen. ”Så här ska man ju ha det!” ropar någon annan ur klassen. ”Vad fiiint det är!”

Vi trädgårdsmästarelever på Gunnebo Slott gör många studiebesök tillsammans med vår kloka, tokiga och inspirerande lärare, trädgårdsterapeuten Emma Naqvi. Idag ska vi få vara med Helena Stroem som bedriver en mångfacetterad verksamhet här på Westgötha gård. I över 20 år har hon arbetat med rehabilitering, människor, hästar och hantverk. De senaste åren har Westgötha gård blivit hennes utgångspunkt, inte bara som hem utan som arbetsplats.

Vi är här för att ta del av hur man kan använda en häst som medterapeut. Hästen, stor och stark, speglar oss människor, hjälper oss att se hur vi kommunicerar med både kroppsspråk och ord. Vet jag vad jag vill? Är jag tydlig i min kommunikation? Kan jag sätta gränser? Är jag här och nu?

balder201121Ur tidsskriften Balder, nr 2, 2011
”Hästar ljuger inte. De förstår inte lögnen. Därför är de också väldigt bra på att avslöja oärlighet. Oavsett hur många lager av kaxighet och attityd som kapslar in rädslan, så känner hästen skillnad på äkta och spelad säkerhet. För många är sällskapet av hästar rekreation och vila. Men hästar kan även inverka djupare på människors liv. Deras förmåga av vara oförställda gör dem till perfekta speglar för den som gått vilse i sig själv”. Yvonne Perkins.

 

Hästarnafrida o helena

Vi borstar av Helenas två hästar och leder dem ner till paddocken. Där berättar Helena om olika övningar som vi får pröva på. Att leda hästen endast genom tydligt kroppsspråk, att visa med gester, blickar och ljud åt vilket håll man ber hästen om att röra sig. För här ber man, det är en ömsesidig respekt för varandra som är grunden till Helenas sätt att arbeta med hästen. Inte dra, tvinga eller dominera, utan vara tydlig, fråga och visa. Det känns så fint i kroppen att få respons av dessa stora djur, att se hur de speglar den energi vi har och förstå hur viktigt det är att tänka, bestämma sig, och sedan visa vad man vill. Är jag inte tydlig nog så står hästen still och väntar tills jag
lyckas få fram mitt budskap. Snacka om rak
kommunikation! Så simpelt. Så skönt.

Jag vill gärna komma tillbaka, och ett ypperligt tillfälle dyker upp om ett par helger. Julmarknad på Westgötha gård, 7-8 december kl 12-18. E20, Nääs-motet, följ lokalskyltning mot Tollered men kör direkt in på Vrånavägen, ca 600 m.

Platser där man arbetar med hästterapi:
Wästgötha Gård, Helena Stroem, Nääs
(http://www.westgothagard.com/Valkommen.html)

Passage i Skellefteå, Lena Stenvall och Marica Ljungholm
(http://www.vll.se/Sve/Lokalt/Nedladdningsboxar/Filer/Psykske%C3%A5%20Pas…)

Ridterapi Novalis i Järna,
(http://www.ridterapi-novalis.se/)

Litteratur om hästar och terapi:
”Hästen bästa doktorn” och ”Gebban, Shona och jag” av Sven Frostenson
(http://libris.kb.se/bib/10293521;jsessionid=CDC26ED873BE83D5EE3D205B0D74…)

Kentauren, en antologi från Södertörn Studies in Practical Knowledge
(http://sh.diva-portal.org/smash/get/diva2:392957/FULLTEXT02.pdf)

”Ridterapi, psykiatri”, rapport av Halvarsson, S. & Ekström, A-M. (2000).
(http://www.ridterapi-novalis.se/Ridterapi_psykiatri.pdf)

Balder, nr 2 2011
(http://www.baldersforlag.se/2012/03/balder-22011/)

Lämna ett svar