Tångbuljong, aka Klaras svenska misosoppa

Ett mail trillar in: ”Klara, vill du komma upp och laga tång-mat hos oss när vi ska servera ostron den 2e november? Vore en fin kombination!”

Yes please! Mot Kosters Trädgårdar!

Havet, KosterMed en låda full av tång, buljong och vilda strandväxter åkte jag och Tim upp till Sydkoster för att agera gästkockar hos Helena och Stefan på Kosters Trädgårdar. Under veckan som har gått hade jag hoppat i havet vid Donsö och Åsa för att skörda havsgrönsaker: Upp ur havetSockertång, fingertång, röd havssallat, sågtång, blåstång och snärjtång. Dessutom några havssniglar… Marviol, slånbär, nyponPå stranden växte marviol, strandkål och vresros. Allt detta provlagades i olika varianter, där den nya favoriten blev sågtångsbuljong kryddad med sesamolja, chili, soya, vitvinsvinäger, socker, ingefära och vitlök, toppad med finhackad marviol och strandkål. Inte enbart lokala råvaror med andra ord, men det närmar sig i alla fall 90-10 gränsen jag strävar efter, dvs 90% lokalt och 10% globalt.

Recept på tång-buljong – ”Klaras fejkmiso”
Uppkok nr 1:
Lägg 4 liter färsk, avsköljd sågtång, Fucus serratus, i ek kastrull. Täck med vatten. Låt koka i ca 20 min.

Uppkok nr 2:
3 cm ingefära, riven eller hackad
2 klyftor vitlök, finhackade
2 msk sesamolja
2 msk vitvinsvinäger
Sågtång i grytan3 msk soya, salt sort
1 knivsudd sambal oelek
1 msk socker

Fräs ihop alla ingredienser på medelhög värme, 3-4 min. Sila av tångbuljongen ned i kastrull nr 2 och låt koka upp igen. Småputtra 10 min. Smaka av. Tillsätt valfri extra tuggvänlig ingrediens, ex nori – Porphyra, servera i kopp eller skål. Klart!

Men alltså, om man vill använda tång som mat och fixa den själv, hur gör man då?

Havet på hösten

Det är egentligen ganska lätt. Åk till havet och hoppa i med cyklop på. Studera tången. Vad kan du hitta för olika varianter? Nyp av ett par nävar av varje sort och ta med dig hem. Kika i en tångguide på nätet, t ex http://www.seaweed.ie. Troligen är det ovan nämnda arter du fått med dig, och de är så klart ätbara allihop. Nu är det bara att sätta igång och experimentera i köket! Wok, soppa, sallad, bröd, chips… go wild!

Skörd vid ÅsaTillbaka till min nya höst-favorit: BULJONG!
Buljongen lyfter verkligen fram umami-smaken. Test 1 var att helt enkelt koka upp vatten och tång, vilket resulterade i en nötbrun vätska, rund och fin i smaken. This will umamify your day! Upptappad på glasflaskor går avkoket bra att förvara i kylskåpet i en dryg vecka, redo att förvandlas till misosoppa, nudelwok eller kanske en stärkande höstbuljong?

Buljong är något av the Holy Grail för den som vill få i sig näring. Eftersom tång är späckat med mineraler, vitaminer och spårämnen, och även innehåller höga halter av protein och kolhydrater (beroende på art) så är det verkligen en resurs att ta tillvara i köket. En erkänt god buljong-tång är hela släktet Fucus, dvs blåstång, sågtång m fl. En tångbuljong har all potential för att hjälpa till att hålla våra kroppar friska och starka. Mat är hälsa, non? Stoppa i något matigt att tugga på så håller du dig mätt och glad, länge. Fisk, kött, tofu, grönsaker. Man tager vad man haver, så får varje måltid sin egen touch.

NoriLaminaria chipsKubonger är också matSjöjungfrun och havet

För den som ätit upp men är sugen på något mer kan det vara läge att testa tång chips. Skörda valfri storbladig brunalg, ex sockertång, stek i olika på hög värme tills tången bytt färg och blivit krispig, salta eventuellt lite, ät!

Ont i halsen? Hosta? Testa att långsamt tugga på en bit torkad Laminaria eller Fucus, så ska du se att tångens geléaktiga substanser snart slinker ner i halsen och smörjer irriterade slemhinnor. Easy peasy.

Tång som mat är ett sätt att fortsätta den vilda säsongen långt in på nyåret. Så länge inte isen lägger sig går det att skörda, inte bara på djupet utan även vid ytan. Så kallt är det faktiskt inte att kliva i! Torka den tång som inte äts med en gång på 50 grader i ugnen så har du råvaror i lager.

Eller, hör av dig för att boka en hemmamiddag: Jag skördar och lagar maten, du och dina vänner äter och njuter. Bare å ringe!

Vänner under ytan

Lämna ett svar