Big Boys Gone Bananas!*

 

Fredrik Gertten och hans kollegor har gjort det igen. En dokumentär som sitter som en rak höger i magen. Uppföljaren till ”Bananas!*” är ett starkt och viktigt inlägg i debatten kring hur vi vill att vår värld ska se ut.

Frågan som genomsyrar filmen: Kan vi verkligen fritt utöva våra demokratiska rättigheter när Yttrandefriheten inskränks?

Sverige var först i världen med att skriva in tryckfrihet i grundlagen. År 1766 klubbades det igenom att alla svenska medborgare har rätt att uttrycka sina åsikter i tal, skrift och bild. 1992 fick den en modern uppföljare i form av Yttrandefrihetsgrundlagen vilken innefattar även videoupptagningar, radio och andra liknande medier. För en svensk ter det sig därmed som en självklarhet att få uttrycka sig fritt – men runtom i världen ser det annorlunda ut.

Reportrar Utan Gränsers mätning från 2008 visar världsläget för pressfrihet. Skalan går från färre till fler restriktioner, den blåa färgen som Sverige stolt visar upp berättar att här råder stor öppenhet. Sneglar man västerut mot USA ser läget lite värre ut.

Fredrik Gertten och hans filmteam var inbjudna att delta med sin film ”Bananas!*” på Los Angeles Film Festival. Dagar innan festivalen öppnas levererar FedEx ett tjock paket till filmteamets kontor i Malmö. Det innehåller en stämning från miljardföretaget Dole som hävdar att Gerttens film är byggd på lögner och att den presenterar en bluff. Dole vill att ”Bananas!*” tas bort från festivalen – or else..!

Det här blir upptakten till månader av kamp för att fritt få distribuera ”Bananas!*”, en dokumentär som berättar historien om hur Dole använt kemikalier i sina bananplantager, kemikalier vilka gjort plantagearbetarna sterila. Snabbt inser Gertten med kollegor att det här är en helt absurd situation där ett multinationellt storföretag försöker tysta ner sanningen. Kommer den fram kan Doles rykte skadas ordentligt och det banar också väg för hundratals arbetare att lämna in fler stämningsansökningar. Skulle detta ske blir det en dyr nota för Dole. I detta läge: Vad annat kan en dokumentärfilmare göra annat än – just det – en till dokumentär!

Gå och se Big Boys Gone Bananas! Få en inblick i spelet bakom gallerierna, där PR-firmor och lobbyister har tagit makten över vilken sanning som presenteras i medier. I en värld där de kritiskt granskande journalisterna blir färre och färre samtidigt som storföretagen växer sig större och större, då är det stort att Gertten och hans team vägrar att vika sig för den ekonomiska makten. Stöd yttrandefriheten! Stöd Big Boys Gone Bananas – på en bio nära dig

 

 

____________________________________________________

Regi: Fredrik Gertten
Produktion: Margarete Jangård, WG Film
Medverkande: David Magdael, Dan Koeppel, Lincoln Bandlow, Sven Hughes, Bart Simpson, Luciano Astudillo, Alfonso Allende
Land: USA, Sverige
Utgivningsår: 2012
Längd: 1 tim 30 min
Språk: Svenska, engelska
Åldersgräns: Barntillåten
Distribution: WG Film

***HÄR VISAS FILMEN***
obs! Fler biografer kommer att tillkomma. Håll koll på listan!

Boxholm – 29 feb
Båstad, Scala – 11 mars
Eslöv, Bian – 29 feb
Filipstad – 29 feb
Göteborg, Hagabion – 24 feb
Göteborg, Roy – 24 feb
Helsingborg, Röda Kvarn – 24 feb
Höör, Bio Vision – 25 mars
Kalmar, 21 mars
Kiviks bio – 1 mars
Kristianstad Filmmuseum – 17 mars
Kristianstad, Barbacka – 19 april
Lindesberg – 29 feb
Lund, Kino 24 feb
Lysekil – 29 feb
Malmö, Spegeln – 24 feb
Motala – 29 feb
Norrköping, CNEMA – 24 feb
Norrköping, Lilla Teatern – 29 feb
Osby , Bio Borgen – 29 feb
Oskarshamn – 29 feb
Simrishamn – 14 mars
Skene – 29 feb
Skoghall 29 feb
Skurup, Biorama – 29 feb
Skövde, Odeon (Skövde Kulturhus) – 18 mars
Staffanstorp, Staffanstorps bibliotek – 13 mars
Stockholm, Bio Rio – 24 feb
Stockholm, Victoria – 2 mars
Stockholm, Zita – 24 feb
Svalöv, Svalövs kulturhus – 29 feb
Tomelilla, Bio Rio – 20 mars
Trelleborg, Grand – 21 mars
Umeå, Folkets Bio – 24 feb
Uppsala, Fyris
Västerås, Elektra – 24 feb
Växjö
Ängelholm, Röda Kvarn – 24 feb
Östersund, Regina – 24 feb

Lämna ett svar