Fantastiskt gott på glass eller i sallad, din egengjorda
granskottssirap
kommer att göra succé! Denna kalla vår har förlängt säsongen för att kunna plocka granskott (med markägarens tillstånd!) av vilka du enkelt gör en god sirap:
– granskott
– limeskivor
– råsocker
Varva skotten med socker och citron i en tättslutande burk. Vänd eller skaka varje dag till sockret har smält, sila sedan av och tappa upp på flaska. Mums!
”En tid i juni står granskogarna salladsljusa;
överfulla av guldgröna årsskott
lyser de gladare än lövskogarna.
Då doftar av vårlig mjällhet
den yttersta grankvisten i kådans ungdom
innan den hårdnar till granris, gravris.Ljus är den tid då granen pryder sig själv.
Då granen själv står i högtid med ljusa kläder”.Harry Martinson, ur diktsamlingen Gräsen i Thule (1958)
Blir den likadan som ”vanlig” sirap i konsistensen?
Den är betydligt mer rinnig, men det beror egentligen mest på hur saftig citronen/limen var. Mycket vätska = rinnig sirap. Snuskigt god är den i vilket fall! 🙂