Chimichurri

Jag är Biståndsingenjör. Det betyder att jag har läst en massa ingenjörskurser under min utbildning; Matte, hållfastighet, materiallära, mekanik, ritteknik… För att även ta hand om mitt ”mjuka” tänkande så har jag ett antal mer ovanliga kurser i min examen; Mykologi, katastrofmedicin, latinamerikansk litteraturhistoria, tango. Japp. 7,5 hp TANGO ligger till grund för mitt examensbevis. Är det inte fantastiskt! 🙂

Jag läste nämligen ett år i Argentina, och ska man bli ett med kulturen så är det ett antal saker som ingår i det argentinska startkittet. ¡El tango, mate y el asado son cosas re importantes!

Asado = Grill

Om det var något jag blev expert på så var det att bygga upp riktigt schyssta glödbäddar på vilka vi grillade stekar, korvar, njurar… Här var det inte tal om att slänga fram en påse med grillkol ner i en Weber, nänä, ska man grilla då har man en ordentlig uppmurad eldstad och ved! I ena änden håller man konstant igång en liten eld, i den andra änden har man sin glödbädd. På så vis kan grillmästaren hela tiden flytta över glödande kol från elden och fylla på sin bädd till önskad temperatur. Smart!

En riktigt lyckad asado handlar inte bara om fantastiskt gott kött, det finns ett tillbehör som är en riktig gudagåva:

¡Chimmichurri!

En salsa som sedan 1800-talet tillretts med en mängd varianter och som varje argentinare värd namnet lär sig att svänga ihop redan som barn. Det är helt klart den godaste salsa jag stött på under mina resor i världen. Dessutom är den busenkel att tillaga:

Recept:
Persilja, ett par knippen
Koriander, ett knippe
Vitlök, en hel lök
Olivolja, ett par deciliter
Citronjuice, ett par matskedar
Rödvinsvinäger, en matsked
Chiliflagor, så mycket du klarar av
Salt, för att lyfta smaken

Här kan man inte göra fel, experimentera med olika mängder och olika kryddor. En del föredrar oregano istället för koriander, en del vill ha tomater i, somliga låter den dra i tre dagar innan förtäring, en del vill ha i en nypa socker… Jag brukar stoppa persilja, koriander och vitlök i en mortel och trycka till allt ordentligt så att smakerna verkligen kommer fram, sedan hackar jag ner övriga ingredienser, rör om och låter det stå svalt minst ett par timmar. När grillens godbitar har landat på tallriken tar man chimichurri ovanpå och låter sig väl smaka – det är en bit av Argentina rätt ner i magen!

¡Prueba lo, es re rico!

//Klarita

2 reaktioner till “Chimichurri”

Lämna ett svar