En annorlunda After Work inleddes vid halvsex snåret i fredags. Solen sken, himlen var blå, sommaren hade kommit till Göteborg!
Emma och jag satt på en liten filt och knaprade på diverse plantor vi hittade runtomkring oss (kanske svalkade vi oss med en glass också…) medan vi inväntade våra deltagare. En efter en började de att droppa in, till slut var vi 30 personer som stod på Linneplatsen, redo för kvällens stadsvandring med tema Stadssallad.
Under ca 1,5 h tid levererade vi namn, recept, anekdoter mm, allt för att föra in de vilda växternas potential som verkligt god och nyttig MAT!
För att ge våra åhörare chansen att fokusera på att lyssna och smaka så utlovade vi en lista på alla de växter vi nämnde under vandringen. Här är den:
Vilda växter:
Från trädgården:
Kommer ni ihåg vad allt användes till? Få se om ni kan kommentera här nedanför och hjälpa till med listan! 🙂
Tack till alla deltagare för en jättefin, inspirerande och rolig kväll!
//Klara
Tack för en jättebra vandring. Har sedan dess cyklat runt och spanat in växter, som jag numera känner igen, överallt.
Kommer ihåg att grobladens frön var goda att använda i havregrynsgröt!
Hälsningar Kristin
Tack för en inspirerande vandring! När jag kollade på min bakgård sen så hittade jag flera av de växter som vi pratade om, tillräckligt till många sallader! Massor av kärleksört och funkia växer överallt! Hittills har jag bara ätit i sallader och så la jag lite funkia i en gryta, det funkade fint!
Kram
Hanna
Kan ni inte lägga upp lite bättre bilder på dom ätliga växterna
De kommer att portioneras ut under en tid framöver, så att ni kommer ihåg varje växt ordentligt! 🙂
Vi hade ju några favoriter som vi bara nämnde vid namn också, godsakerna ni har att se fram emot:
Svinmålla och trädgårdsmålla – bästa vilda spenaten 🙂
Rödklöver – sött och vackert!
Gökärt – vackert med blommorna som smakar som ärtor
Granskott – testa gärna att göra sirap!
Apropå svinmålla. Bockstensmannens sista måltid var gröt på frön av svinmålla.
Det finns knappt 2000 fanerogamer (blommande) vilda växtarter i Sverige, Bara ett hundratal är direkt oätliga (giftiga). Ett par hundra arter är näringsrika (socker, stärkelse, fett, proteiner). Björken savar redan i mars-april. På vissa håll i Sverie kan man se en ring av hål högt upp på stammen på björkar. Det är hackspettar som har gjort dessa för att dricka sav som rinner fram ur hålen. Resten av vintern finns den ljusa insidan på barken på tall, näringsvärde jämfö bar med våra sädesslag. (Ta från redan fällda träd och färska stubbar). Samla tallkottar och lägg på en tidning inomhus. De öppnar sig efter ett tag; skaka ur fröna. Påminner lite om nötter i smaken.
Kul input, svinmålla är verkligen en fin växt! Och björkarna med. Och allt annat ätbart, kan liksom inte sluta förundras över vad naturen ständigt ger oss 🙂
Filmsnutt om ätbara växter