Att plocka fisk

 1a maj. Våren börjar få övertoner av sommar; Ljummen vind, grönska och varma stenar. Solen sticker oss i ögonen när vi rullar ner till havet vid Kårevik på Tjörn. Likt busiga apor skuttar vi fram över klipporna, tjattrar och skrattar ju närmre havet vi kommer. Ytan krusar sig lätt i naturhamnen och sikten i vattnet är fenomenal. Av med kläderna och på med våtdräkterna!

 Tre havsälskande vänner som simmar upp och ner utmed klipporna, tittar på långbenta spindelkrabbor och stissiga fiskyngel, böljande tång och förrädiska små brännmaneter. Vi skrattar så vi kiknar, så lyckliga av att vara i vårt älskade hav, att få se hur det vaknar till liv igen efter vinterns sömn. I solgasset blir vi inte ens kalla, i nästan en timme kan vi ägna oss åt att fridyka, känna på att falla ner mot djupet och segla in i bliss när vi likt lodräta vågor simmar tillbaka mot ytan.

Till slut blir det oundvikligen dags att gå upp, men ett sista, lugnt svep i den grunda naturhamnen hinns med. Där ligger något spännande mellan tångruskorna, ett par ögon som glasartat stirrar tillbaka från botten. Inte en rörelse avslöjar rödspättan, den är fortfarande vintersömnig och slö, den brys sig nästan inte när jag sluter handen runt dess stjärtfena och lyfter upp den till beskådning. Tre par människoögon inspekterar den vackra plattfisken, ser hur fenorna rullar som i en våg när den gör ett oengagerat försök att simma ner mot botten. En fantastisk varelse! Handen släpper taget och likt ett löv singlar spättan iväg.

”Men hörni, såg den inte väldigt god ut?!”

Jo, nickar alla, det gjorde den. Stor och fin, alldeles lagom för att ätas upp.Och så dyker jag efter fisken, plockar upp den igen, dödar den med en kniv och slänger tillbaka renset i vattnet. Tack havet för din fina present!

Klara har härmed plockat sin första fisk. Success!

Den var precis så god som den verkade, stekt i ugnen med vitlök och salt, sedan indränkt i smör. Det blev en hel vild meny som serverades till vackra spättan;

– Rödspätta från Tjörn, indränkt i smör och vitlök
– Strandkål från Tjörn, marinerad i rapsolja från Sven Åke i Skåne,
samt med en nypa havssalt och ett par matskedar grovkornig senap

– Funkia-skott, krispigt smörstekta som sparris
– Hembakt maskrosbröd med ca 2 l maskrosblommor i degen
– Vild sallad från trädgården; löktrav, gräslök, maskrosor
och tusenskönor med en gnutta rapsolja
– Mammas stuvade champinjoner

Vilken inledning på sommaren! Det är ju så fantastiskt gott att äta det man plockat eller odlat själv, maten som man har sett på nära håll i naturen! Låt inspirationen och kreativiteten ta era hjärtan i besittning, ät det vårgröna vackra, det oemotståndligt smakfulla, det ljuvligt färska!

Njut!

//klara

Lämna ett svar