Brännässla: Sveriges värdefullaste ogräs?

IMG_5060Igår öppnade jag upp ett paket som legat och väntat sedan i somras: Ett helt lakan fullt med torkade blad och frön från brännässlor.

 

 

IMG_5063Jag hade nallat lite då och då från detta förråd och lagt i soppor, biffar mm, men nu slog det mig att jag skulle kunna mala alltihop i min köksmixer. Med bunken proppfull av torkade nässlor drog jag igång mixern och tittade ivrigt på när innehållet började virvla runt. Superbt resultat!

Ett finmalet, väldoftande nässelpulver skapades på ett kick. Jag firade med att göra en smoothie med nässla, aroniabär, honung, päron, valnöt och blodapelsin. Mums för kroppen under vinterns sista dagar!

Kort fakta:
Urtica dioica – brännässla
Brännässlan har ca 70 hälsogivande näringsämnen. Bl a IMG_5067rik på vitamin A, C, D samt klorofyll, antioxidanter, järn, mangan, kalium och kalcium.

Mer info på svenska finns på roliga Shenet:
http://www.shenet.se/vaxter/brannassla.html

Utförlig info på engelska finns på PFAF, Plants for a Future:
http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Urtica+dioica

Lämna ett svar