Senaste superbäret – Aronia

I ekobutiker och hälsokostaffärer runt om i landet har det börjat dyka upp ett nytt superbär: Aronia

Svartaronia, Aronia melanocarpa, är en populär buske som de senaste 15 åren har blivit inplanterad som häckväxt på en mängd allmänna platser runt om i landet. Emma och jag började mumsa i oss bären från svartaronia förra året och sedan dess har vi utvecklat något av ett beroende… dessa antioxidantbomber kan med fördel läggas i smoothies, användas till sylt, torkas och läggas i müsli eller bara ätas som de är. Syrliga, beska, sträva och fulla av färg sätter de smak på många olika rätter!

Att på väg hem från jobbet bromsa in cykeln, plocka fram en påse och hoppa in bland bärbuskarna för att på 10 minuter plocka åtminstone 2 liter aroniabär, det är en värdig avslutning på en arbetsdag 🙂

Att torka dem tar ca en vecka inomhus då de har ganska tjockt skal och är relativt fuktiga bär. De är perfekta att frysa in, och då försvinner även en del av strävheten. Vill man göra något på studs så kan jag rekommendera detta recept på sylt:

Svart Aroniasylt
1 l bär
2 dl vatten
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
2 st stjärnanis (torkade)
1liten bit ingefära
ev 1 tsk kardemumma
saft från 1/2 citron
Koka upp bär och vatten och koka ca 15 min på svag värme, tills bären mosar sig.
Rör i socker och kryddor, därefter citron. Koka ca 20 min tills det blir simmigt.
Häll upp på väl rengjorda burkar.

Detta blir en ganska lös men fantastiskt god sylt!

//klara

PS. Läs mer om aroniabär på PFAF, Plants for a Future.
PPS. Den som jobbar med teatersmink kan börja använda aroniabären saft för att skapa blåmärken. Väldigt realistisk look… 😉

Lämna ett svar