Äventyr, Research – och Tänkande

När jag drömde ihop den här resan tillsammans med Tim så hade jag en tydlig vision om att jag ville skapa utrymme för två olika delar:
1. Äventyr: Att klättra, fridyka, surfa mm.
2. Research: Att jobba på småbruk och gårdar för att lära mer om permakultur, agroekologi och regenerativt jordbruk.

Jag såg de två delarna som en bra mix av vem jag är, tjejen som ville bli äventyrare när hon var 20 men som inte kunde med för att det var för egoistiskt, och tjejen som älskar naturen och som försöker hitta ett sätt att arbeta mitt i den för att vara med och återuppbygga våra ekosystem.

Det visade sig dock ganska kvick att jag hade glömt att definiera en tredje och minst lika viktig del. Kanske borde jag ha vetat och noterat det redan innan avfärd, men jag var så fokuserad på görandet. Det jag glömde var mitt mer allmänna behov för Tänkande. Att få ta mig tid att insupa och fundera över geologi, vattenvägar, alla sorters växter och djur, mänsklig kultur, landskap mm. Jag ägnar alltid en stor del av min tankeverksamhet åt att observera och reflektera, och ibland blir en ju så att säga hemmablind.
Jag tänkte inte på hur viktigt det är för mig att ha utrymme att få tänka.

En ny formulering för vad denna resa handlar om kan således summeras med Äventyr, Research och Tänkande.

Eftersom detta böljande tänkande sker lika automatiskt i mig som att jag andas hela vägen ner i magen, så har det klivit in och tagit sin naturliga plats utmed hela resan gång. Det gillar jag! Jag har hunnit tänka j ä t t e m y c k e t. Nästa del av tänkandet är att också formulera det i tal och skrift för att dela tankarna med andra. Det har varit många långa samtal de senaste veckorna, och så småningom kommer de att ge liv åt nya texter.

Jag är glad för att de olika delarna balanserar varandra, vi har visserligen haft större utrymme för äventyr och tänkande än för research, men nu är vi på väg mot en gård för att tillbringa våra sista veckor i Australien med att plocka oliver, mjölka getter, rensa odlingsbäddar och allt annat som hör till en höst i detta klimat. Eftersom jag aldrig tidigare har varit här så ser jag fram emot att få lära mer!

Jag längtar efter att få vara mitt i ett grönsaksland eller bland träd, längtar efter att få använda mina händer för att hjälpa något att växa. Jag är trädgårdsmästare, eller snarare lärling. Det finns så mycket kunskap och erfarenhet att få fatt i, och jag älskar att när jag befinner mig i rollen som trädgårdsmästare så är jag rätt bra på att glömma bort det där med prestation och istället hänge mig åt den tydliga uppgiften framför mig. Rensa morötterna. Beskär fruktträdet. Dubbelgräv landet. Skörda salladen.

IMG_5826

Lämna ett svar